Site Overlay

Vöröshagyma

Allium cepa

Közép- és Kelet-Ázsiából származik, de az egész világon termesztik, használják, ma már a hazai ízek között is jelentős szerepe van. Az ókori görög, egyiptomi, római konyha sokféle módon használta, ám a római felsőbb körök lenézték a hagymaevőket.
Hosszú, levéltelen kocsányon ül az álernyő, mely gömb alakú, sok-sok apró virág van benne, melyek június–júliusban nyílnak. A méhek nektárjáért, de kevesebb virágporáért is járják. Ahol magnak ültetik, ott jelentős hordás érhető el róla. Leginkább a meleg, száraz időt szereti, így hazánkban Makó környékén termesztik elsősorban. Rendkívül sok aromatikus anyag képződik a hagymában, mely a nektárjában, mézében is megtalálható, ettől lesz különleges zamata.

Copyright © 2021 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes