Site Overlay

Paprika

Capsicum annuum

Hazája Közép- és Dél-Amerika, Magyarországra még a török uralom idején került, és mára az egyik fő nemzeti eledelünk lett. Külön meg kell említeni Szent-Györgyi Albert munkásságát, aki kutatásaiért Nobel-díjat kapott. A fűszerpaprika termelése maradt viszonylag szűk keresztmetszetű, a zöldségnek használatosé nagyon változatos. Magas C-vitamin-tartalma mellett sok kapszaicin alkaloid halmozódik fel benne, amely reumás bántalmak enyhítésére jó.
Tartalmaz még A-, B- és az említett C-vitamint, rutint, kapszaicint, illóolajat, zsíros olajat és különböző színanyagokat. A csípős paprika alkoholos kivonata hajszálértágító, reuma elleni bedörzsölőszer és a hajvizek alkotórésze. Méheinknek nektárt és virágport is ad, bár látogatottsága nem tömeges, de jó. Hátránya, hogy a levéltetű könnyen megtámadja, ezért sokszor kell permetezni, ami méhpusztuláshoz vezethet.

Copyright © 2021 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes