Site Overlay

Olajrepce

Brassica x napus subsp. napus

A méz mennyisége szerint a repce előlépett a második, harmadik helyre az akác után. Igaz, mivel sok csapadékot és napfényt igényel, termőterülete inkább a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén, valamint az Alföld déli részén a nagyobb.
A tápanyagban gazdag, meszes, vályogtalajokat szereti, ahol nagy mennyiségű csapadék is van. Termesztése elsősorban az étolajok gyártása, másodsorban a bioüzemanyag, ipari nyersanyag és – számunkra nem kedvezően – a zöldtakarmány előállítása miatt terjed.
Áprilisban, május elején virágzik, közvetlenül megelőzi az akác nyílását. Ekkor még előfordulhatnak hűvösebb, sőt hóeséses időszakok is, és ez nagyban befolyásolja mézelését. Letelepedéskor érdemes nagyobb távolságot hagyni, mert a repceillat nagyon vonzó a méheknek, és hűvösebb idő esetén a kirepült állomány nem biztos, hogy visszatér. Nektártemelése hektáronként a 40-50 kg-ot is elérheti! Arra vigyázni kell, hogy repcemézes keretbe akácméz ne kerüljön, mert a kristályosodást megindíthatja, a másik probléma permetezéskor lehet, erre nagyon oda kell figyelni!

Copyright © 2023 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes