Site Overlay

Mezei katáng

Cichorium intybus

A nemzetség fajai elsősorban a mediterráneumban és Nyugat-Ázsiában honosak, a közép-európai flórában a mezei katángon kívül még a termesztett endíviával (Cichorium endivia) lehet találkozni.
A mezei katáng hazánk területén mindenfelé közönséges, legelőkön, utak szélén sok helyütt terem. Akár 1 méter magasra is megnövő kóró, amely akkor is hoz virágokat, amikor a szára már ledobta leveleit. Hosszú, répaszerű gyökerét megpörkölve kávépótlónak használták, sok helyen ezért termesztették is. Leveleit salátaként több országban ma is fogyasztják. Jól bírja a szárazságot, ezért akkor is ad nektárt, amikor más növény már kókadozik. Virágpora bőven van, szinte az egész rovart beteríti. Nektárt csak a reggeli időszak alatt tudnak gyűjteni róla a méhek, mert dél körül már becsukódnak a virágok.
Zsenge leveleit nemcsak emberi táplálkozásra használják, hanem igen kedvelt állati takarmány is. Mind gyökerét, mind vékonyabb hajtásait megszárítva gyógynövényként alkalmazzák inulin-, cukor- és glikozidtartalmuk miatt, teája étvágygerjesztő hatású.

Copyright © 2023 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes