Site Overlay

Közönséges mandula

Amygdalus communis

Dél-Európában vadon terem, míg az északi határa Németország középső vidéke. Eredeti őshazája Szíria, onnan terjedt el. Magyarországon főleg a déli fekvésű, napsütötte domboldalakon ültetik. Nem a termését, hanem a magját fogyasztják, megkülönböztetünk édes és keserű fajtát. Virága fehér vagy rózsaszínű, kora tavasszal nyílik, a legkorábban virágzó gyümölcsfa. Ebből ered a hátránya is, mert könnyen elfagyhat. Kis-Ázsiában és a Balkánon a papírhéjú változatát termesztik. Kínában és Görögországban már az ókorban kedvelt csemege volt, magját édességekben, marcipánban is használják. Mivel korán nyílik, nagyon értékes méhlegelő, hátránya, hogy ilyenkor az időjárás erősen befolyásolja a nektárképződést. Ahhoz, hogy ez megfelelő legyen, legalább 14-18 ˚C-nak kell lenni.
Magas kéksavtartalma miatt több mag elfogyasztása mérgező lehet, pedig gyomorégés ellen igen hatásos! A kozmetikai ipar is használja.

Copyright © 2021 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes