Site Overlay

Kakukkfűfajok

Thymus spp.

A kerti kakukkfű (Th. vulgaris) a mediterráneum északi részén őshonos, Észak-Európában termesztett faj, konyhai fűszer- és gyógynövény. Meleg- és szárazságtűrő, nektárt és virágport is ad.
A keskenylevelű kakukkfű (Th. serpyllum) és a közönséges kakukkfű (Th. glabrescens) a szárazabb réteken az egész országban közönséges, hatóanyaguk a thymol, melyet fertőtlenítőszerként is használtak. Számunkra azonban sokkal értékesebbek, mert erős illatuk miatt az atka elleni védekezésben kiváló, természetes szerek. Nektár- és virágportermelésük egyaránt jó, ráadásul egész nyáron virágoznak, jól tűrik a szárazságot. Főleg az Alföldön nyílnak nagy területeken, ahol kiváló méhlegelők. Drogja illóolajat, keserűanyagot, cseranyagot, sókat tartalmaz, hajtásait, levelét régóta használják ételízesítésre, illatszergyártásra. Teáját szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen alkalmazzák. A kerti kakukkfű nagyobb mértékben tartalmazza a hatóanyagokat, mint a többi faj.

Copyright © 2021 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes