Site Overlay

Felálló madársóska

Oxalis stricta

A madársóskafajok Brazília, Mexikó, Dél-Afrika és Eurázsia erdeiben, rétjein található növények, melyek elnevezésüket a bennük fellelhető magas oxálsavtartalomról kapták. Érdekességként meg kell említeni a rájuk jellemző „alvó” mozgást, amely abból áll, hogy a levelek „alvó” állapotban egymáshoz simulnak.
Az erdei madársóska (O. acetosella) más néven kakukklóhere vagy lóheresóska savanykás levelei salátaként fogyaszthatók. A szürke madársóska (O. corniculata) kellemetlen kerti gyomnövény, melyet nehéz kiirtani. Az erdei madársóska Írország címernövénye, ott levelét köretnek, salátának fogyasztották. A Fekete-erdő környékén régebben nagy mennyiségben vontak ki belőle oxálsavat. Gyógyhatású, ha frissen szedett levelét elfogyasztjuk, gyomorégés, máj- és emésztési zavarok ellen jó. Féreghajtó hatását teaként elfogyasztva fejti ki.

Copyright © 2021 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes