Site Overlay

Bojtorján szerbtövis

Xanthium strumarium

Dél-Amerikából indult „világhódító” útjára, hajón jutott el Portugáliába, némi keleti kitérővel hazánkba Szerbián keresztül került be, mára nemcsak Magyarországot, szinte az egész világot megfertőzte. Kozmopolita voltára régen használt nevei is utalnak: szerbburján, muszkatövis, törökiglice stb.
A fészkesekhez tartozik, a hím- és női ivarú virágok külön-külön vannak egy növényen. Termése horgasan tövises, amely belekapaszkodik az állatok szőrébe, így terjed tovább. Magjainak száma akár ezer felett is lehet, a mezőgazdasági szakirodalom szerint a mélyszántás után is kikel, nagyon nehéz ellene védekezni. Porzós virágait sűrűn járják a méhek, szép, citromsárga virágport hordanak róla.
Mindegyik szerbtövis valamilyen szinten mérgező, főleg az olasz szerbtövis (X. italicum), melynek magvai a bennük lévő xantosztrumarin glikozid miatt izomgyengeséget, hányást, vérkeringési zavarokat stb. okozhatnak. Különösen érzékenyek rá a sertések és a lovak, és akár az állatok elpusztulásához is vezethet fogyasztása.

Copyright © 2023 Sebestyén József. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes